Cum lucrezi eficient cu agenția de marketing?

Scris de Dalibor Vasiljevic

Ilustrație realizată de Estera Nicula

Dacă citești acest articol și ești client al unei agenții de marketing, ai ajuns unde trebuie. Dacă nu ești încă client al unei agenții, e chiar și mai bine, vei vedea și de ce! În primul rând ar trebui să știi ce nu e o agenție de marketing.

O agenție nu este alcătuită din magicieni. Nu putem să facem minuni și nici să ghicim gânduri. Nu putem să te ajutăm în vreun fel, dacă nu ești dispus să te ajuți tu în primul rând. Există câteva concepții greșite în rândul clienților pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor și pe care le vom explora în cele ce urmează.

1. Încerc să fac lucrurile să meargă, cum știu eu mai bine; dacă nu îmi iese, apelez la o agenție.

De cele mai multe ori, dacă ai ajuns la concluzia că lucrurile nu se îndreaptă în direcția bună, e puțin cam târziu să mai faci ceva, dar nu imposibil. Imaginează-ți că e ca și când ai o măsea care te doare azi, te mai doare peste o săptămână, iar apoi începe să doară tot mai des, până când durerea devine insuportabilă și, vrei-nu-vrei, tot la dentist ajungi. Nu era mai bine să mergi acolo încă de la primele semne? Așa și cu marketingul. Cu cât apelezi mai devreme la o agenție, cu atât vei reduce costurile și vei avea rezultate mai bune.

2. Am apelat la o agenție de marketing. Acum pot să stau liniștit, ei fac toată treaba.

Da și nu. Într-adevăr, o agenție te va ajuta în rezolvarea problemelor de imagine, strategie și poate chiar să contribuie la creșterea vânzărilor companiei tale, însă toate aceste beneficii pot fi șterse cu buretele dacă situația ta internă nu este una pozitivă. Pentru a avea rezultatele dorite, trebuie neapărat să te asiguri că imaginea ta din piață se află în concordanță cu ceea ce este compania ta de fapt.

Ca agenție, îți putem da direcții și sfaturi, însă succesul acțiunilor noastre de marketing depinde în foarte mare măsură de tine și de angajații tăi.

Știi site-urile gen ebay care vând produse din China? Ai văzut cum acolo toate produsele arată foarte bine calitativ? Ei bine, situația devine dramatică de cele mai multe ori atunci când primești un produs care arată ieftin, nu-i așa? La fel ar putea păți și clienții tăi dacă îți conturezi o imagine falsă în fața lor.

Ai o afacere tip cafenea / pub / restaurant? Asigură-te că personalul are un comportament adecvat și că produsele pe care le servești sunt mereu proaspete. Vinzi haine? Ai grijă la micile detalii care ar putea să facă diferența între tine și competiție. Fii fără cusur!

Indiferent de business-ul tău, acordă atenție sporită relațiilor directe cu potențialii clienți. Ca agenție, îți putem da direcții și sfaturi, însă succesul acțiunilor noastre de marketing depinde în foarte mare măsură de tine și de angajații tăi.

3. Cei de la agenție sunt profesioniști, sigur vor ști ce să facă.

Așa cum spuneam încă de la început – nu suntem magicieni. Deși am avut de-a face cu business-uri din domenii complexe și diferite, fiecare business este unic și are particularitățile sale bine definite. Desigur, vom face research pe piață, vom înțelege felul în care afacerea ta funcționează, dar avem foarte mare nevoie și de suportul tău.

Ajută-ne să îți înțelegem afacerea; oferă-ne insights și detalii pe care o cercetare de piață nu ar putea să le scoată la iveală. Povestește-ne experiențele tale pozitive și negative cu clienți sau colaboratori.

Trebuie neapărat să te asiguri că imaginea ta din piață se află în concordanță cu ceea ce este compania ta de fapt.

Cu cât știm mai multe detalii despre afacerea ta, cu atât mai complexă și potrivită va fi strategia de marketing propusă, iar rezultatele pe termen lung cu siguranță vor fi cele mai bune.

4. Eu știu cel mai bine, agenția ar face bine să asculte de îndrumările mele

Deși în contradicție cu cazul prezentat anterior, și aceasta este o situație des întâlnită. Oamenii de marketing nu sunt niște executanți, iar tu ar trebui să înțelegi asta încă de la început. Apreciem extrem de mult feedback-ul constructiv, lucrul împreună cu clientul și părerile argumentate. Împreună putem să facem lucrurile să se întâmple, atât timp cât feedback-ul este primit la timp, constructiv și bazat pe niște argumente solide, nu păreri personale. De cele mai multe ori se întâmplă ca ceea ce place clientului să nu fie potrivit pentru piață. Noi căutăm exact acea soluție potrivită, nu căutăm să facem pe plac cu orice preț.

5. Plătesc o agenție de marketing, de mâine îmi dublez vânzările

Pentru cei care nu au lucrat până acum cu o agenție de marketing, ar putea să pară bizar, dar noi nu îți putem garanta succesul. După primele întâlniri, în urma cărora vom cunoaște profilul, istoricul și piața de desfacere a companiei tale, vom stabili împreună niște targeturi tangibile, niște obiective realiste. Ulterior, toate acțiunile noastre, cât și ale tale, vor fi îndreptate în aceeași direcție – către succes.

Indiferent de business-ul tău, acordă atenție sporită relațiilor directe cu potențialii clienți.

Atunci când ai niște obiective bine stabilite și ești rațional cu privire la potențialul de dezvoltare al companiei tale, nu vei fi dezamăgit. Vei găsi motivarea de a merge mai departe și de a-ți croi drumul spre performanță.

În concluzie, atunci când decizi că vrei să lucrezi cu o agenție de marketing, lasă garda jos, povestește-ne deschis despre tine și compania ta, lasă-ne să te cunoaștem și să ne împrietenim. Vom combina cunoștințele tale cu experiența noastră și invers, construind astfel o comunicare potrivită pentru publicul tău.