Când deții o afacere, informația este foarte importantă, pentru că noile descoperiri îți pot influența pozitiv parcursul. E dificil să identifici și să asimilezi tot ce ți-ar putea fi de folos, însă chiar dacă nu poți avea o viziune completă, trebuie să te asiguri că acoperi elementele de bază. Brandul, identitatea vizuală și logo-ul sunt trei elemente esențiale ale construirii credibilității în mediul de business, însă pentru că ele se întrepătrund într-o oarecare măsură, e important să le delimităm.
Prezent în termeni juridici ca „marcă înregistrată”, termenul „brand” a fost preluat din limba engleză și se traduce prin „însemnarea cu un fier înroșit” sau „întipărirea unui simbol”, pentru a stabili apartenența. În zilele noastre, proprietarii de afaceri încearcă să își deosebească întreprinderile, produsele și serviciile de cele ale concurenților, iar acest demers dă naștere unui proces de comunicare prin care se transmit către client atribute, atitudini și emoții referitoare la întreprinderea însăși sau la produsele acesteia. Întregit de percepția celor cu care intră în contact, acest proces devine un brand.
Niciodată să nu spui că logo = brand. Brandul cuprinde tot ce ține de identitatea vizuală și logo, dar și de percepția oamenilor referitoare la acel brand.
Brandul ajuta la diferențierea față de concurență și la o identificare mai rapidă a produsului, serviciului sau organizației, înlesnește comunicarea și reprezintă o garanție a calității. Consumatorul are mai multă încredere într-un brand cunoscut și se simte confortabil să repete interacțiunea, formându-se astfel o legătură. Aceasta legătură reprezintă ținta oricărei organizații, deoarece existența ei duce la creșterea valorii activelor intangibile, cel mai important aspect al afacerilor moderne, înregistrând pentru multe dintre companiile cele mai renumite ale momentului, valori mai însemnate decât cele ale activelor fixe.
Identitatea vizuală se realizează printr-un set de instrumente care urmăresc aceleași orientări, direcții, stabilite pentru a crea o imagine unitară pe toate materiale care intră în contact cu mediul intern și extern al unei intreprinderii. Acest lucru se realizează de regulă prin fonturi, palete de culori, măsurători și scheme similare.
Identitatea vizuală este construită din toate elementele vizuale care reprezintă afacerea, dintre care cele mai însemnate sunt:
Rolul este de a oferi indirect indicii în privința credibilității întreprinderii și de a stabili un raport pozitiv cu consumatorul. Acest proces este similar relațiilor dintre persoane, unde prima impresie poate influența negativ sau pozitiv toate contactele ulterioare dintre protagoniști.
Logo-ul este cel mai important instrument al identității vizuale. Întreaga identitate a brandului este concentrată în această reprezentare grafică ce are rolul de transmite informații cu profunzime într-o manieră eficient concentrată. Fie că este vorba de o plantă, un animal sau un obiect, logo-ul este prezent în toate materialele ce alcătuiesc identitatea vizuală, fiind primul factor pe baza căruia se face diferențierea. Este evidentă importanța acestuia deoarece un logo bine realizat poate să atragă clienți, pe când unul lipsit de originalitate, superficial sau chiar de prost gust, poate plasa subiectul reprezentat într-o zona gri sau chiar dezagreabilă.
În consecință, brandul reprezintă imaginea de ansamblu a unei organizații, produs, serviciu, persoană sau eveniment, percepută din punct de vedere emoțional, intelectual și senzorial, la care contribuie identitatea vizuală, a cărei prim element este logo-ul.